ZAMIAST FAST-FOOD’OWYCH ŚMIECI – DOMOWE HAMBURGERY

Po krótkiej przerwie spowodowanej sesją egzaminacyjną oraz Euro 2012 powracam z moją kuchnią! Tym razem będzie to danie znane na całym świecie. Jedni lubią je w wersji klasycznej, bez żadnych dodatków. Inni wolą dodać plasterek sera, warzywa lub ulubiony produkt. Ja skusiłem się na jedno i drugie. Hamburgery sprzedawane w sieciach fast-food to jakaś słaba imitacja prawdziwej kanapki rodem z Ameryki. Przygotowując je samemu wiesz co jesz ciesząc się wspaniałym smakiem i niepowtarzalną radością z gotowania! :)

Do przygotowania kotletów hamburgerowych użyj (porcja dla 2 osób):
• 150 g mielonego mięsa wołowego,
• 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
• 1 ząbek czosnku,
• mieloną słodką paprykę,
• mieloną ostrą paprykę,
• suszone zioła prowansalskie,
• suszony rozmaryn,
• 1 jajko,
• 3 łyżki bułki tartej,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Pozostałe produkty, które będziesz potrzebować:
• 2 okrągłe ulubione bułki,
• ½ pomidora,
• ½ ogórka szklarniowego,
• ¼ czerwonej papryki,
• ¼ czerwonej cebuli,
• 2 liście sałaty lodowej,
• 2 plastry miękkiego, żółtego sera,
• 6 białych pieczarek,
• klarowane masło (do usmażenia pieczarek).

Do stworzenia sosu użyjesz:
• 1 mały jogurt naturalny,
• 5 łyżek majonezu,
• 4 łyżki ketchupu,
• 2 ząbki czosnku,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Na początku przygotuj kotlety. W tym celu w głębokiej misce umieść wszystkie potrzebne produkty wypisane wyżej (oprócz jajka i bułki tartej). Ilość przypraw pozostawiam do wyboru Tobie. Całość ugniataj do momentu połączenia składników w jednolitą masę. Dodaj jajko i tartą bułkę. Ponownie ugniataj, aż mięso będzie lepkie (w innym przypadku kotlety rozpadną Ci się podczas pieczenia). Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodaj jeszcze trochę bułki. Uformuj 2 okrągłe kotlety grubości 1,5 – 2 cm.

Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz hamburgery na kratce grillowej około 25 – 30 minut obracając je co jakiś czas.

W tym czasie pokrój w plastry pieczarki, pomidora, ogórka i cebulę. Paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej małą ilość masła i usmaż pieczarki na złocisty kolor. Odstaw do wystygnięcia.

Teraz przygotuj sos, który nada pełni smaku Twojej kanapce. W głębszej miseczce umieść jogurt, majonez i ketchup. Dodaj posiekany czosnek, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe! :)

Kiedy kotlety będą już gotowe przekrój bułki na pół. Na dolnej części połóż po liściu sałaty, na nie mięso i plasterek sera. Umieść w piekarniku jeszcze na 2 minuty, aż ser się rozpuści. Po wyciągnięciu posmaruj górną część bułki sporą ilością wcześniej przygotowanego sosu. Na kotlecie ułóż pomidora, ogórka, pieczarki, paprykę i cebulę. Całość przykryj pozostałą częścią bułki. Smacznego! :)

Tak bardzo lubimy szybkie przekąski w barach fast-food. Zapewniam Cię jednak, że hamburger przygotowany w domu smakuje o niebo lepiej! Ja użyłem warzywa i żółty ser. Tobie może smakować co innego. To nie problem – zaletą takich kanapek jest to, że można dodawać do nich co tylko się chce. Polecam smażony na chrupko bekon, białą cebulę, ulubioną sałatę czy ogórka konserwowego. Do wyboru, do koloru. Pamiętaj, że domowego jedzenia nie zastąpi nic! :)

Print Friendly

4 comments on “ZAMIAST FAST-FOOD’OWYCH ŚMIECI – DOMOWE HAMBURGERY

  1. przepis spoko, ale polecam używać samego mięsa wołowego ( bez niczego, tak jak powinien być zrobiony prawdziwy amerykański burger ). Smażymy surowe i solimy i pieprzymy dopiero pod koniec smażenia albo po smażeniu.. Lepszy smak mięsa..Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *