CARBONARA PROSTO Z WŁOCH

Jak wiecie, bo pisałem o tym wcześniej, jestem wielkim fanem kuchni włoskiej. Dlatego dziś proponuję Wam kolejny makaron. U mnie gości on często. Mam nadzieję, że Wy też spróbujecie. Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Przed Wami oryginalna carbonara! :)

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować (porcja dla 4 osób):
• 200 g wędzonego boczku,
• 1 dużą cebulę,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 jajka,
• 1 dużą śmietanę (18% tłuszczu),
• suszony rozmaryn,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Dodatkowo:
• 150 g startego parmezanu (ewentualnie miękkiego, żółtego sera).
• 400 g makaronu spaghetti,
• olej z pierwszego tłoczenia,
• sól,
• wodę (do ugotowania makaronu).

Jak zawsze zacznij od przygotowania wszystkich produktów. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. W głębszym naczyniu umieść śmietanę i oddzielone żółtka z jajek. Wymieszaj je dokładnie dodając pieprz i sól.

Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju i wsyp pokrojony boczek. Kiedy się zarumieni i wypuści tłuszcz dodaj cebulę i czosnek. Po zeszkleniu się całości wlej masę jajeczno-śmietanową. Całość duś około minuty cały czas mieszając. Dopraw do smaku rozmarynem, solą i pieprzem.

Teraz przygotuj makaron. Do głębokiego garnka wlej wodę i odrobinę oleju. Postaw na palniku i zagotuj. W momencie wrzenia wsyp 2,5 łyżki stołowe soli i wrzuć makaron. Gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut (sprawdź, ile zaleca producent). Kiedy będzie już al dente odcedź i przepłucz zimną wodą. Poczekaj aż obleci z wody i wrzuć na patelnię. Gotuj razem z sosem około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Następnie wyłóż porcje na głębokie talerze, posyp parmezanem bądź żółtym serem i zajadaj się smakiem Włoch! Delikatny w smaku sos i nuta wędzonego boczku pozostawią wspaniałe doznania smakowe, do których będziesz chciał/a powracać za każdym razem. Polecam! :)

Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Print Friendly

4 comments on “CARBONARA PROSTO Z WŁOCH

  1. Tą śmietane 18% zamieniłbym tylko na śmietanke kremową 30%, ze wzgledu na to ze śmietana się zwarza przy wyższej temperaturze :)

  2. Carbonara ze śmietaną? Ktoś chyba nigdy nie jadł prawdziwej carbonary ani nie interesował się tematem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *