CHLEB NAJLEPSZY NA ŚWIECIE

Znany od kilku tysięcy lat. Stanowi jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Chleb. Przeciętny Polak zjada około 60 kilogramów rocznie. Powinien być świeży i chrupiący. Zamiast go kupować, lepiej upiec go w domu. Nie dostaniecie tak pysznego chleba w żadnej piekarni, czy sklepie. Najlepszy efekt uzyskacie w swoim domowym zaciszu. Chleb najlepszy na świecie sprawi, że zapomnicie o każdym innym! :)

Musisz mieć (składniki na 2 bochenki):
• 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ powyżej 500),
• 100 g świeżych drożdży,
• 4 łyżki pestek słonecznika,
• 1 łyżeczkę oregano,
• 1 łyżeczkę bazylii,
• ½ łyżeczki rozmarynu,
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę soli,
• około 1 l ciepłej wody,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 łyżkę oleju z pierwszego tłoczenia.

Przygotuj 2 podłużne, wysokie foremki. Wyłóż je papierem do pieczenia, aby jego końcówki wystawały nieco za końce blachy. W głębszej misce pokrusz drożdże, posyp je cukrem i zalej 100 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aby zaczyn urósł.

Do dużej michy wsypuj mąkę przesiewając ją przez sito. Następnie wlej zaczyn drożdżowy. Dosyp pestki słonecznika, oregano, bazylię, rozmaryn, pieprz i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Co jakiś czas dolewaj po 50 ml wody do momentu uzyskania zwartej masy. Całość powinna być lekko „lejąca się”. Napowietrz ciasto długo je ugniatając i uderzając o michę. Kiedy osiągnie wymaganą konsystencję nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W międzyczasie rozgrzej swój piekarnik do temperatury 200 stopni. Kiedy ciasto urośnie przełóż je do foremek. Górę posmaruj olejem i posyp słonecznikiem. Przykryj ściereczką na 10 minut. Włóż je do piekarnika i piecz, aż skórka na wierzchu nabierze złocisto-brązowego koloru (około 1 h 10 minut). Po upieczeniu wyciągnij z blach i postaw na kratce do wystudzenia. Chleb najlepszy na świecie jest już Twój! :)

Od dawna marzyłem o upieczeniu swojskiego chleba. Dzisiaj w końcu mi się to udało. Wolny dzień od pracy to rzeczywiście święto. Moja rodzina rozpływa się wtedy w nowych smakach, które z chęcią im przygotowuję. Tego chleba nie zapomną nigdy. Smakuje cudownie, gdy jest jeszcze ciepły. Z samym masłem czosnkowym. Dosłownie poezja smaku. Kiedy spróbujecie chleb domowego wypieku już nigdy nie będziecie chcieli zjeść innego. To magia. Polecam! :)

Przepis bierze udział w akcjach durszlak.pl i zmiksowani.pl
Kuchnia pełna ziarna 2012

Print Friendly

3 comments on “CHLEB NAJLEPSZY NA ŚWIECIE

  1. Spróbuj kiedyś dodać do tego kaszy gryczanej (na 1kg mąki około 100g kaszy – dwa woreczki) i trochę mniej wody. Gwarantuję ekstra efekt.

    Dokładny przepis na moim blogu jako „chleb z badziewiami” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *