SŁODKO-SŁONE, CZYLI KARKÓWKA W SOSIE ŻURAWINOWYM

Były już ryby, drób i warzywa. Dzisiaj przyszedł czas na czerwone mięso! Z wielu części pozyskiwanych ze świni wybrałem karkówkę. Jest to dobry jakościowo i smakowo produkt przeznaczony do różnorakiej obróbki. Nadaje się do pieczenia i smażenia. Gdyby nie on, majowy grill nie byłby tak pyszny. Postanowiłem wzbogacić go nutką słodyczy, którą stworzyła żurawina. Wyszło fantastycznie! :)

Zakupy (porcja dla 2 osób):
• 500 g karkówki wieprzowej,
• 1 opakowanie suszonej żurawiny marki Royal Brand,
• olej z pierwszego tłoczenia,
• 600 g ziemniaków,
• świeży koper,
• mąka,
• woda,
• sól.

Marynata:
• mielona słodka papryka,
• 4 ząbki czosnku,
• kminek,
• rozmaryn,
• pół cebuli,
• majeranek,
• świeża pietruszka,
• sól,
• pieprz czarny marki Royal Brand.

Karkówkę pokrój w plastry (około 1 – 1,5 cm). Lekko ją ponacinaj i w otwory włóż połówki ząbków czosnku. Z dwóch stron przypraw słodką papryką, kminkiem, rozmarynem, majerankiem, pietruszką i pieprzem (według uznania). Ułóż każdy kawałek obok siebie na dużym talerzu. Cebulę pokrój w piórka i rozłóż równomiernie na plastrach. Tak zamarynowane mięso włóż do lodówki na minimum 10 godzin.

Po upływie tego czasu rozgrzej olej na patelni. Karkówkę posól i smaż z obu stron do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dolej wodę, aby przykryła każdą porcję mięsa. Kiedy zacznie wrzeć wsyp pół opakowania żurawiny. Całość duś na małym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny. Pamiętaj, aby uzupełniać parującą wodę! Kilkanaście minut przed końcem duszenia dosyp pozostałą ilość żurawiny. W kubku rozrób małą ilość mąki z wodą. Wlej na patelnię i zagotuj. Mąka zagęści ciecz i stworzy smakowity sos żurawinowy.

Kiedy karkówka będzie na patelni obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Po około 40 minutach powinny być już miękkie. Wyłóż je na talerz i posyp koperkiem. Dodaj mięso, polej sosem i jedz ze smakiem! :)

Owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych składników dla człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych. Oprócz tego pozostawia wspaniałą nutkę słodyczy, która nada karkówce niepowtarzalny smak i aromat. Spróbuj, a nie pożałujesz! :)

Przepis bierze udział w konkursie zmiksowani.pl
Marynaty do mięs - konkurs!

Print Friendly

4 comments on “SŁODKO-SŁONE, CZYLI KARKÓWKA W SOSIE ŻURAWINOWYM

  1. No no no, karkówka i żurawina? Ciekawe połączenie, tym chętniej wypróbuję ten przepis. Co prawda przeraża mnie to, że większość Twoich potraw wymaga cierpliwości, odstawiania pół-produktu do lodówki na kilkanaście godzin, ale sztuka kulinarna takimi właśnie rządzi się prawami i narzekać nie będę, aczkolwiek nieraz ma się chęć złamać zasady i próbować gotowego dania od razu. Ale wytrzymam, poczekam ;) Przepis brzmi smakowicie, mam nadzieję, że będzie warto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *