KREM Z POMIDORÓW PACHNĄCY LATEM

Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Nigdy nie zapomnę pomidorówki mojej mamy – zawsze tak samo pyszna i przywołująca miłe wspomnienia. Postanowiłem nie podkradać Jej pomysłów i przygotowałem coś według właśnego przepisu, a idąc z duchem czasu podałem w formie kremu. Był już brokułowy i szparagowy z mango -teraz czas na pomidorowy! :)

Będziesz potrzebować:
2 kg świeżych pomidorów,
5 małych ziemniaków,
2 duże pietruszki,
3 średnie marchewki,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
około 0,5 l rosołu (przepis TUTAJ), lub bulionu drobiowego z kostki,
100 g śmietankowego sera topionego,
świeżą bazylię (ewentualnie suszoną),
6 ziaren białego pieprzu marki Royal Brand,
mielony czarny pieprz marki Royal Brand,
sól,
2 łyżeczki cukru,
olej z pierwszego tłoczenia (do smażenia).

Przygotowanie zupy jest dziecinnie proste, choć nieco męczące. Na początku obierz i pokrój w duże kawałki ziemniaki, pietruszki i marchewki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj pieprz oraz sól i gotuj od momentu zagotowania wody do miękkości warzyw. W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Tą pierwszą pokrój w piórka i zeszklij na patelni, a czosnek drobno posiekaj. Teraz zabierz się za pomidory.

Wszystkie dokładnie umyj, oderwij szypułki i sparz wrzątkiem. Aby skórka lepiej odchodziła natnij nożykiem spód pomidora w znak „X” i dopiero zalewaj gorącą wodą. Każde warzywo pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij czosnek. Kiedy będzie już gotowy dodaj wszystkie przygotowane wcześniej pomidory oraz bazylię (według uznania). Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i cukrem. Całość smaż na dużym ogniu około 15 – 20 minut co jakiś czas mieszając.

Aby zupa nabrała jeszcze lepszego smaku potrzebować będziesz dobry rosół, na który przepis znajdziesz TUTAJ. Wersja dla leniwych ogranicza się do rozpuszczenia w wodzie 2 kostek rosołowych.

Ugotowane warzywa odcedź i umieść je w dużym garnku. Dorzuć zeszkloną cebulę oraz usmażone pomidory z czosnkiem. Całość ostrożnie zmiksuj blenderem. Zupa powinna być w tym momencie bardzo gęsta. Wlej więc 2 szklanki rosołu i dodaj ser topiony. Jeszcze raz zmiksuj. W tym momencie konsystencja powinna być odpowiednia. Jeżeli jednak stopień gęstości nie będzie Cię satysfakcjonował dodaj odpowiednią ilość rosołu. Gotowe! :)

Smak dojrzewających w słońcu pomidorów nie może równać się z niczym! Smakuje wybornie latem i zimą. W smaku różni się od klasycznej pomidorowej, ale żeby to sprawdzić musisz sam zjeść ten krem. Najlepiej podawać go z grzankami czosnkowymi własnej produkcji. Aby je przygotować rozgrzej swój piekarnik do temperatury 200 stopni i przypiecz kilka kromek bagietki natartych posiekanym czosnkiem i posmarowanych masłem. Gwarantuję eksplozję smaków! :)

Przepis bierze udział w akcji zmiksowani.pl
Pomidorowe inspiracje

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *