Żółte jak słońce, czyli krem ze szparagów z mango i warzywami!

Dla wielu szparagi to jedne z najsmaczniejszych warzyw. Charakteryzują się delikatnym smakiem i wspaniale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Wyśmienite, zdrowe i możliwe do przyrządzenia na tysiące różnych sposobów. Gotowane, smażone, pieczone. Serwowane jako lekkostrawna przekąska lub danie główne. Na wykwintne przyjęcie i szybki lunch. Prosto z wody, albo polane aromatycznym sosem. Zapieczone w beszamelu, ukryte w sałatce. Ja proponuję w postaci zupy-krem. Palce lizać! :)

Potrzebne Ci będą (porcja dla 4 osób):
• 1 pęczek szparagów (białe i zielone),
• 1 dojrzałe mango,
• 2 duże ziemniaki,
• 4 małe marchewki,
• 3 średnie cebule,
• 1 mały seler,
• 1 por,
• 1 średni korzeń pietruszki,
• sok z połówki cytryny,
• klarowane masło do smażenia,
• 2 ząbki czosnku,
• śmietana (18% tłuszczu)
• biały pieprz marki Royal Brand,
• sól,
• woda.

Do ugotowania rosołu użyjesz:
• 2 porcje rosołowe,
• pęczek liści pietruszki,
• lubczyk,
• 3 ziarna ziela angielskiego,
• 2 liście laurowe,
• 4 ziarna czarnego pieprzu marki Royal Brand,
• sól,
• cukier,
• wodę.

Na początku przygotuj rosół. W tym celu umieść w garnku wszystkie składniki wypisane wyżej i zalej wodą. Całość gotuj na małym ogniu około półtorej godziny. Pamiętaj, aby co jakiś czas zbierać osadzające się na powierzchni białko. Kiedy skończysz odcedź całość i zostaw przygotowany wywar. Przyda się później! :)

W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki, seler, por i pietruszkę. Wszystko wsyp do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj około 50 minut. Kiedy warzywa będą już al dente pokrój cebulę w piórka i zeszklij na maśle. Dodaj ją do gotujących się warzyw. Całość dopraw solą i białym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedź je i odstaw do wystudzenia.

Jeżeli masz białe szparagi będziesz musiał/a je obrać. Polecam robić to małym nożykiem zaczynając od końca główki. Jeżeli wybierzesz zielone szparagi wystarczy odciąć, lub odłamać twardą końcówkę. Tę samą czynność będziesz musiał/a wykonać mając białą odmianę szparagów.

Do kolejnego garnka wlej wodę i wsadź związane szparagi (łatwiej będzie Ci je wyciągnąć). Najlepiej by było, gdyby główki nie były zamoczone, ale lekko wystawały poza powierzchnię wody. Są tak delikatne, że staną się miękkie od pary. Dodaj sok z cytryny i sól. Gotuj około 15 – 20 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedź i ostudź szparagi.

Ostatnim etapem przygotowywania kremu jest miksowanie. W tym celu do dużego garnka wsyp ugotowane wcześniej warzywa, szparagi i pokrojone w kostkę mango. Całość zalej rosołem i zacznij miksować blenderem. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty dolej rosół. Kiedy wszystko będzie dokładnie zmiksowane dodaj 4 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszaj i podgrzej. Krem najlepiej podawać z własnoręcznie przygotowanymi grzankami. Ukrój kilka kromek bagietki i posmaruj masłem. Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 200 stopni i przypiecz je :)

Smak kilku powszechnie używanych warzyw, szparagów i mango to rzecz nigdzie indziej nie spotykana. Ten smak zostaje w pamięci na długo. Spróbuj, a nie pożałujesz! Jest wiosna, więc szparagi na stół! :)

Przepis bierze udział w akcji zmiksowani.pl
Szparagi na stół

Print Friendly

3 comments on “Żółte jak słońce, czyli krem ze szparagów z mango i warzywami!

  1. Najpyszniejszy krem jaki w życiu jadłam, cała moja rodzina oszalała na jego punkcie! Nie dodałam śmietany, a zamiast masła – oliwa z oliwek, więc otrzymałam wersję wegańską. Robiłam już kilka razy i wciąż nie moge się nadziwić jakie to dobre. Dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *