HINDUSKI KURCZAK Z RYŻEM CURRY NA OSTRO

Wyrazista, pikantna, aromatyczna i zaskakująca – taka jest kuchnia Indii. Indyjska sztuka aromatyzowania potraw powoduje, że w jednym daniu możemy wyczuć kilka odrębnych smaków. Taką kuchnię uwielbiam. Kuchnię, która nie jest nijaka i przewidywalna. Dziś zapraszam na wycieczkę do Azji. Odwiedzimy Półwysep Indyjski, który słynie z unikalnych dodatków spożywczych. Oryginalna mieszanka Garam Masala to niemal świętość w tamtejszych rejonach. Nazwę tłumaczy się terminem „gorąca mieszanka”. Kto miał okazję jej używać wie, jak jest aromatyczna. Idealnie komponuje się z resztą składników nadając im charakteru i głębi smaku. Poszukaj w dobrych sklepach, a nie będziesz zawiedziony! :)

Potrzebować będziesz:
• 400 g filetów z piersi kurczaka,
• 3 duże cebule,
• pół papryczki chilli,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry,
• 5 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia),
• woda (do ugotowania ryżu).

Do przyprawienia kurczaka użyj:
• 2 łyżeczki curry marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę mielonego imbiru marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę zmielonego pieprzu syczuańskiego marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę mielonej papryki słodkiej,
• 1,5 łyżeczki soli.

Podczas smażenia dodasz:
• 1,5 łyżeczki Garam Masala marki Royal Brand,
• pół łyżeczki mielonego imbiru marki Royal Brand,
• pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
• 1,5 łyżeczki soli,
• pół łyżeczki cukru.

Aby ugotować ryż curry wsypiesz:
• 200 g ryżu basmati,
• 2,5 łyżeczki curry marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę kurkumy,
• 1 łyżkę soli.

Na początku opłucz filety, osusz je i pokrój w kostkę. Umieść je w głębszym naczyniu i dodaj wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 – 40 minut.

W tym czasie cebule pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Wydłub wszystkie nasiona z papryczki chilli i również posiekaj.

Oliwę rozgrzej w woku i wsyp pokrojoną cebulę. Zmniejsz ogień do poziomu średniego i smaż do momentu zrumienienia. Następnie dodaj kurczaka i czosnek. Całość wymieszaj i smaż około 15 minut. Po tym czasie wlej zawartość puszki pomidorów i zmniejsz ogień. Duś około 8 minut. Dopraw do smaku przyprawami wypisanymi wyżej i ciesz się smakiem Indii! :)

W głębszym garnku zagotuj wodę. Kiedy będzie wrzała wsyp ryż oraz proponowane przeze mnie dodatki. Całość mieszaj co jakiś czas i gotuj około 20 minut. Po tym czasie odcedź i wyłóż na talerz. Przykryj zrobionym wcześniej sosem. SMACZNEGO! :)

Prosty i szybki przepis, natomiast smak finalny przenosi nas w odległe rejony Azji. Jeżeli lubisz kuchnię indyjską, to jest to danie dla Ciebie! Zaproponuj rodzinie, lub znajomym coś innego. Coś, co z pewnością zapamiętają na długo! :)

Przepis bierze udział w akcji zmiksowani.pl
Kuchnia indyjska

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *