POKOLENIOWA ZUPA Z JAJEK PODANA Z ZIEMNIAKAMI, CEBULKĄ I MASŁEM

W każdej rodzinie istnieje jakaś tradycja. Często wiąże się ona z kulinariami i nie inaczej jest w moim domu. Dzisiejszy wpis jest dla mnie wspomnieniem mojej babci. To Ona nauczyła przyrządzać to danie moją mamę jakieś 35 lat temu. Dziś nie ma Jej wśród nas. Pozostawiła jednak po sobie masę wspomnień i przepisów. Ten dedykuję wszystkim ludziom, których czasami ograniczają fundusze lub czas. Tanio, szybko, smacznie i dla każdego – tak można podsumować pokoleniową zupę z jajek! :)

Do jej ugotowania będziesz potrzebować (porcja dla 4 osób):
• 2 litry wody,
• 1 liść laurowy,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• minimum 6 jajek,
• 200 g śmietany (18% tłuszczu),
• ocet winny,
• majeranek,
• sól,
• cukier,
• mąka pszenna.

Aby przyrządzić ziemniaki z cebulką i masłem użyj:
• 1,5 kg ziemniaków,
• 2 średnie cebule,
• 2 ząbki czosnku,
• masło klarowane,
• sól,
• wodę.

Wodę wlej do garnka i postaw na dużym ogniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę majeranku. Kiedy woda się zagotuje zmniejsz ogień i przez 15 minut gotuj przyprawy, aby wydobyły swój aromat. Po tym czasie dopraw zupę pozostałymi składnikami: octem winnym, cukrem i solą (oczywiście według uznania). Do osobnego naczynia wlej odrobinę zimnej wody oraz śmietanę i dodaj trochę mąki. Dokładnie wymieszaj (nie może być żadnych grudek!). Powoli dolej 1 chochelkę wrzącego wywaru, aby podnieść temperaturę śmietany (w taki sposób unikniemy jej zważenia). Przygotowanym roztworem zagęść zupę i dodaj kolejną szczyptę majeranku. Zagotuj ponownie.

W tym czasie obierz ziemniaki i włóż je do garnka z osoloną wodą.

Palnik, na którym gotuje się zupa ustaw na najmniejszy poziom. Do kubka wbij jajka, a następnie powoli i ostrożnie wlej je do zupy (każde osobno!). Po pół minucie wyłącz ogień i połóż przykrywkę. Nie ruszaj i nie mieszaj zupy przez około 20 minut (jajka muszą się odpowiednio ściąć). Po upływie tego czasu delikatnie przemieszaj zupę. Gotowe! :)

Kiedy będziesz czekał, aż jajka się zetną wstaw ziemniaki i gotuj je około 35 – 40 minut. Kiedy będą już prawie miękkie na małej patelni rozgrzej klarowane masło i usmaż cebulę na złocisty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedź, rozdrobnij widelcem do uzyskania jednolitej masy i dodaj do nich masło z cebulą.

Hasło „coś z niczego” pasuje tu jak ulał. Kilka produktów, które zazwyczaj masz pod ręką w zupełnie innej formie. Bo, czy słyszałeś kiedyś o zupie z jajek? Opowiadając o niej znajomym z reguły robili „duże oczy” i z ciekawością pytali co to jest. Teraz wiedzą już wszyscy. Nie zmarnuj tej wiedzy i czym prędzej gnaj do kuchni. Nie zastanawiaj się jak takie coś smakuje. Ugotuj zupę z jajek i się przekonaj! :)

Print Friendly

9 comments on “POKOLENIOWA ZUPA Z JAJEK PODANA Z ZIEMNIAKAMI, CEBULKĄ I MASŁEM

  1. Smaku sobie wyobrazić nie umiem, ale, że jajka lubię pod każdą postacią spróbuję tego awangardowego przepisu :D powiedz mi tylko – czy jajka ścinając się pozostawiają hmmm jak to określić „smugi białka” czy konsystencja jest kremowa? i czy mocno czuc smak jajek? (jesli chcialabym przechytrzyc kogos, kto ich nie znosi na twardo?;)

    1. Małe kawałki białka odrywają się od całości i pływają swobodnie w zupie. Konsystencja jest w miarę kremowa z racji zagęszczenia mąką i śmietaną. Smak jajek nie jest tak mocno wyczuwalny, a osoba która nie lubi gotowanych jajek (tak jak ja), na pewno zje tę zupę ze smakiem! :)

      1. dzieki za szczegółowa odpowiedź :) przy najblizszej okazji sprobuje, chociaz nie wiem czego sie spodziewac:D

  2. Jejku, jejku, ale pyszne :3
    Kocham jajka, z rozpędu wpisałam w google ‚zupa z jajek’, wyskoczyło to zrobiłam i mniam mniam mniam!

  3. O jaaaacie! Nie uwierzysz ale od iluś lat słyszę o zupie z jajek -smaku młodości mojej mamy :D (której swoją droga przygotować nie umie)

    Drukuje i przekazuje -ale się ucieszy :D

  4. Witam! Moja babcia też nauczyła mnie tego przepisu! Cały czas zupa z jaj jest ulubionym naszym daniem! Ja lubię też zupę na wywarze rosołowym i taką robię. Moi znajomi także bardzo się dziwią gdy mówię co miałam na obiad ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *