ROSÓŁ JAK U MAMY

Zazwyczaj jada się go w niedzielę. Przynajmniej tak to wygląda u mnie. Jego delikatność i przepyszny smak zostaje w głowie na zawsze. Odpowiednie mięso, warzywa i przyprawy tworzą fantastyczną mieszankę. Kiedy jestem u swojej babci korzystam z dobrodziejstw wsi i gotuję rosół na „domowej” kurze. To najpyszniejsza odmiana tej zupy. Dwa razy w życiu robiłem rosół z gołębi – był bardzo delikatny i lekko słodki w smaku. O gołębiach może napiszę kiedy indziej, a teraz łapcie potrzebne składniki! :)

Lista zakupów (wystarczy na 6 – 7 porcji):
• 2 udka kurczęce,
• 1 porcja rosołowa,
• 20 dag szponderu wołowego,
• 2 korzenie pietruszki,
• 1 mały seler,
• 4 marchewki,
• 1 por,
• 1 cebula,
• 5 liści lubczyku,
• 1 pęczek liści pietruszki,
• 1 łyżeczka kurkumy,
• 3 ziarna ziela angielskiego,
• 3 liście laurowe,
• 5 ziaren czarnego pieprzu marki Royal Brand,
• sól.

Dodatkowo:
• 1 paczkę makaronu jajecznego do rosołu.

Do głębokiego garnka wlej około 3 litrów zimnej wody. Mięso dokładnie wymyj i włóż do naczynia. Postaw na palniku i czekaj, aż woda się zagotuje. Kiedy temperatura cieczy będzie się podnosić białko z mięsa zacznie się ścinać na powierzchni wody. Ściągaj je co jakiś czas. Obierz cebulę i opal ją na drugim palniku.

Kiedy woda zacznie wrzeć przykręć poziom ognia do najmniejszego. Dorzuć marchew, korzenie pietruszki, seler, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i kilka liści pietruszki. Po 30 minutach od zagotowania dodaj por i lubczyk. Spróbuj wywar i dosól według uznania. Wsyp jeszcze kurkumę, która nada pięknego, złocistego koloru. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut.

Na 10 minut przed końcem gotowania się rosołu przygotuj makaron. W tym celu doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Wrzuć zawartość paczki z makaronem i gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Najlepiej użyć cienkich nitek jajecznych, które najbardziej nadają się do tej zupy. Rosół podawaj ze świeżo posiekanymi liśćmi pietruszki.

O tej zupie można mówić wiele, ale jedno jest niezmienne – smakuje każdemu. W zimowe popołudnie rozgrzeje Cię lepiej niż sławna „pięćdziesiątka”, na weselu pomoże w walce ze snem, a w niedzielną porę obiadową umili Ci czas wspaniałym smakiem. Taki jest właśnie nasz polski rosół – dobry na każdą okazję. Polecam! :)

Przepis bierze udział w akcji zmiksowani.pl

Print Friendly

5 comments on “ROSÓŁ JAK U MAMY

    1. I zawsze powtarzam zawsze woda z potoka lub ze studni. Tradycyjny rosół nigdy nie wyjdzie na kranówce :P:P a Kura tylko i wyłącznie zabita w sobotę własnoręcznie:)

  1. Dobry kucharz nigdy nie daje liścia laurowego do rosołu. NIGDY! jedynie wtedy, gdy robi wywar na zupę.
    Rosół można komponować z kilku rodzajów mięs. Polecam z perliczki, do której można dodać np. kawałek indyka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *