ROSÓŁ NA GOŁĘBIACH

„Gołębiowy rosół” gotuje się na Śląsku, w Wielkopolsce, i rzadko już na Kujawach. Kiedyś przed laty hodowla gołębi i królików dla Ślązaków zawsze stanowiła antidotum na ciężką pracę w kopalniach. Rosół z gołębia ze względu na delikatne mięso jest bardzo wartościowym pożywieniem dla ludzi chorych i rekonwalescentów. Wywar z ugotowanego gołębia, powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych. Ponadto smakuje zupełnie inaczej, niż klasyczny rosół z kury. Spróbuj, a się przekonasz! :)

Do przygotowania zupy użyj:
• 2 dobrze oskubane i oprawione gołębie hodowlane,
• 1 udko z kurczaka,
• 1 dużą cebulę,
• 3 duże marchewki,
• 1 duży korzeń pietruszki,
• 1 średniej wielkości seler,
• białą część pora,
• pół natki pietruszki,
• 3 liście laurowe,
• 4 ziarna ziela angielskiego,
• 10 ziaren czarnego pieprzu marki Royal Brand,
• 1 łyżeczkę cukru,
• sól (ilość według uznania).

Dodatkowo:
• 1 paczkę makaronu jajecznego do rosołu.

Mięso i podroby dokładnie umyj i umieść w garnku z zimną wodą. Włącz palnik i poczekaj do zagotowania się wody. Kiedy temperatura cieczy będzie się podnosić białko z mięsa zacznie się ścinać na powierzchni wody. Ściągaj je co jakiś czas. Po zagotowaniu przykręć ogień do minimum i gotuj samo mięso około 30 minut. Następnie obierz cebulę i opal ją na drugim palniku. Włóż ją do garnka. Chwilę później dołóż obrane marchewki, korzeń pietruszki i seler. Gotuj kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu dodaj por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i nieposiekane liście pietruszki. Dopraw do smaku solą i 1 łyżeczką cukru. Całość wymieszaj i gotuj kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania się rosołu przygotuj makaron. W tym celu doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Wrzuć zawartość paczki z makaronem i gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Najlepiej użyć cienkich nitek jajecznych, które najbardziej nadają się do tej zupy. Rosół podawaj ze świeżo posiekanymi liśćmi pietruszki. Gotowe! :)

Dla jednych będzie to zupa nie do zaakceptowania, dla innych wręcz przeciwnie. W dzisiejszych czasach nauczyliśmy się jeść wyłącznie drób, wieprzowinę i wołowinę zapominając o innych rodzajach mięsa, które w przeszłości było podstawą żywienia. Warto wracać do wspomnień i tradycji, bo tylko tam znajdziemy jedyne i unikalne przepisy na fantastyczną kuchnię rodem z Polski. Zapraszam do spróbowania – na pewno nie będziesz żałować! :)

Print Friendly

4 comments on “ROSÓŁ NA GOŁĘBIACH

  1. Rosół z gołębia to klasyka. Sam zawsze staram się gotować delikatny rosół z korpusów kurczaka.. Czekam na dania z królika czy perliczki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *