ŚNIADANIE Z POMYSŁEM – PARÓWKI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

Wiele słyszy się o parówkach. Jedni mówią, że są niezdrowe. Inni, że zrobione ze śmieci. Niektóre rzeczywiście takie są, ale na szczęście mamy wybór. Kiedy będziesz je kupować zwróć uwagę na procentową zawartość mięsa. Sprawdź też, czy mięso jest mechanicznie oddzielone. Niestety ten proces jest bardzo niezdrowy i ma niewiele wspólnego z mięsem, które znamy z naszych stołów. Polecam omijać takie produkty. W kuchni kieruję się świeżością i naturalnymi produktami, dlatego wybrałem parówki o 93% składzie mięsa wieprzowego z szynki. Z doświadczenia wiem, że wybór dobrych i zdrowych parówek jest duży. Nie zatruwajcie swojego organizmu! Zawsze sprawdzajcie skład kupowanych przez Was produktów! A kiedy już będziecie pewni świeżości i naturalności zróbcie sobie takie oto pyszne śniadanie! :)

Do przygotowania parówek będziesz potrzebować (porcja dla 1 osoby):
• 2 parówki (jak najlepsze jakościowo),
• 1 jajko,
• 6 łyżek bułki tartej,
• 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki,
• szczyptę mielonej ostrej papryki,
• pół łyżeczki czarnego pieprzu marki Royal Brand,
• pół łyżeczki soli,
• klarowane masło (do smażenia).

Aby przygotować pieczywo użyj:
• 1 dużą bułkę,
• pół pomidora,
• 2 liście sałaty masłowej,
• masło,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Z parówek ściągnij osłonkę (jeżeli są), i przepłucz je letnią wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Do głębszego talerza wbij jajko i dokładnie je rozbełtaj. Dodaj pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszaj. Do miski wsyp bułkę tartą. Parówki zamocz w jajku i obtocz w bułce. Odstaw na chwilę, aby panierka dobrze się wchłonęła. Po około 2 minutach powtórz czynność raz jeszcze – znów zamocz parówki w jajku, a potem obtocz w bułce.

Na patelni rozgrzej masło i połóż parówki. Smaż je na wolnym ogniu co jakiś czas obracając przez około 8 – 10 minut. Po usmażeniu powinny być złocisto-brązowe. W czasie obróbki na patelni przygotuj świeże pieczywo. Przekrój bułkę na pół i posmaruj masłem. Wstaw na 2 – 3 minuty do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyciągnięciu połóż po liściu sałaty, dodaj pomidora, dopraw solą i pieprzem. Innowacyjne śniadanie gotowe! :)

Taka forma pierwszego posiłku jest bardzo szybka i tania, a przy okazji funduje nam nowe smaki. Ile można jeść zwykłe kanapki czy gotowane parówki? Skuś się na mój przepis, a śniadanie stanie się czymś więcej niż tylko obowiązkiem. Będzie pysznym początkiem dnia, który zapamiętasz na długo! :)

Print Friendly

7 comments on “ŚNIADANIE Z POMYSŁEM – PARÓWKI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

  1. Wszystko fajnie, ale na litosc boską nie pisz swoim czytelnikom tak banalnych instrukcji jak „przekrój bułkę i posmaruj masłem” , proponuje nie robić ze swoich czytelników osób niemyślących. Pozdrawiam

    1. Moje przepisy są szczegółowo wytłumaczone, dlatego taki opis pojawił się w tym wpisie :) Dzięki temu każdy z łatwością i przejrzystością wykonania zrobi sobie sam poszczególne dania w domu :)

  2. Macie problem, co to komu przeszkadza, że jest wszystko krok po kroku przedstawiane? Moim zdaniem to plus, wszystko jest przejrzyste :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *