SZYBKO, TANIO I SMACZNIE,CZYLI FRANCUSKA TARTA CEBULOWA

Po raz kolejny wracamy do Francji. W przygotowaniu tart ograniczyć nas może jedynie fantazja. Podaje się tam słone i słodkie, gorzkie i pikantne. Ja proponuję dziś coś z niczego. Szybkie w przygotowaniu, dostępne na każdą kieszeń, a przede wszystkim przepyszne – bo jak wiadomo najprostsze przepisy są najlepsze. Musicie spróbować ten rarytas – tartę cebulową! :)

Do przygotowania dania będziesz potrzebować (porcja dla 5 osób):
• 5 dużych cebul,
• 400 g pieczarek,
• 2 jajka,
• 1 małą śmietanę (18% tłuszczu),
• 200 g miękkiego, żółtego sera,
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• gałkę muszkatołową marki Royal Brand,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól,
• cukier,
• olej z pierwszego tłoczenia (do smażenia).

Na początku obierz cebule i pokrój je w piórka. To samo zrób z pieczarkami, ale pokrój je na małe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę. Po kilku minutach przypraw sporą ilością soli i pieprzu oraz szczyptą cukru. Smaż do momentu zrumienienia. Następnie dodaj pieczarki, całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 10 minut.

Na prostokątnej blaszce wyłóż papier do pieczenia i ułóż na nim ciasto francuskie. Ciasto rozłóż tak, aby obejmowało brzegi blachy. Ponakłuwaj widelcem (dzięki temu nie urośnie). Wytrwali mogą posmarować je białkiem z jajka. Na spodzie równomiernie rozłóż usmażoną cebulę z pieczarkami.

Do miski wbij jajka i wsyp szczyptę soli. Wymieszaj je mikserem. Dodaj śmietanę oraz odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu. Całość jeszcze raz zmiksuj. Tak przygotowaną masę rozlej po całej blaszce. Na końcu zetrzyj żółty ser i rozsyp po całości. Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz tartę około 50 minut, aż góra się zarumieni. Gotowe! :)

Gwarantuję maksymalne zadowolenie przy minimalnym nakładzie pracy. Tarta sprawdzi się w każdej sytuacji. Moja rodzina była zachwycona. Twoja również będzie. Polecam i życzę smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji zmiksowani.pl
Tarty wytrawne i na słodko

Print Friendly

3 comments on “SZYBKO, TANIO I SMACZNIE,CZYLI FRANCUSKA TARTA CEBULOWA

  1. Wypróbowana. Krótko mówiąc świetna!
    Idealnie nadaje się na przełamanie smaku po „przesłodzonych spotkaniach rodzinnych” ;-))

    A jako, że każdy ma indywidualne upodobania następnym razem zmienię gałkę muszkatołową na… jeszcze nie wiem co;-) Ale tarta zostaje w moim menu na stałe:-))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *