TATAR PO KRÓLEWSKU

Łosoś norweski. Po raz kolejny zagościł na moim stole. Ta nazwa mówi sama za siebie. Idealny smak, piękny zapach i niespotykany nigdzie indziej wygląd. Dawniej na jedzenie tej ryby mogli sobie pozwolić tylko majętni Polacy. Dziś łososie są niewiele droższe od karpi. Jeśli wierzyć statystykom Polacy zjadają co roku milion sztuk! Tym razem proponuję wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy. Jedynego w swoim rodzaju tatara z łososia norweskiego! :)

Do przygotowania dania będziesz potrzebować (porcja dla 1 osoby):
• świeży filet z łososia norweskiego (150 g),
• oliwę z oliwek (1 łyżeczkę),
• musztardę Dijon (1/2 łyżeczki),
• sól (2 łyżeczki),
• świeżo mielony czarny pieprz marki Royal Brand (według uznania).

Dodatkowo:
• ogórki konserwowe (2 sztuki),
• cebulę (1/4 całości),
• cytrynę (ćwiartkę).

Na początku zajmij się dodatkami. Ogórki i cebulę pokrój na drobną kosteczkę. Następnie oddziel mięso ryby od skóry i posiekaj je jak najdrobniej. Przełóż je do miski i dodaj oliwę z oliwek, musztardę, sól oraz czarny pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj płaską kulkę i połóż ją na talerz. Mięso skrop sokiem z cytryny, a obok niego umieść wcześniej przygotowane dodatki. Gotowe! :)

Tę szybką w przygotowaniu, ale jakże pyszną i wykwintną przystawkę polecam podawać z grzankami. Ilość i rodzaj dodatków zależą przede wszystkim od Waszych upodobań. Tatar będzie idealnie komponował się z marynowanymi pieczarkami, papryką czy kaparami. Możliwości jest wiele. Podstawa to świeży łosoś. Polecam! :)

Print Friendly

One thought on “TATAR PO KRÓLEWSKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *