PLACKI JAK U BABCI

Dziś przepis krótki, szybki w przygotowaniu, nie wymagający wydania majątku, ale i tak przepyszny. Bo kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem i błogimi latami beztroski. Latami, kiedy jedynym zmartwieniem był brak zmartwień. Pamiętam, że mama robiła je dosyć rzadko. Najnormalniej w świecie nie chciało Jej się. Ale jak już je zrobiła to było prawdziwe święto. Razem z siostrą prosiliśmy o więcej i więcej. Takie były dobre. Chrupiące placki ziemniaczane. I nic więcej nie trzeba mówić! :)

Do przygotowania dania będziesz potrzebować (wystarczy na około 10 małych placków):
• 7 średnich ziemniaków,
• 1 małą cebulę,
• 2 jajka,
• 2 łyżki mąki pszennej (typ 500)
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Dodatkowo:
• olej z pierwszego tłoczenia,
• śmietanę (12% tłuszczu).

Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Nikt nie lubi tego procesu, ale zapewniam, że satysfakcja podczas jedzenia w pełni zrekompensuje „cierpienie”. Kiedy zetrzesz całość wbij jajka i wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, pieprz i sól. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto gotowe!

Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj łyżką formując je w okrągłe placki. Pamiętaj, żeby nie były one zbyt grube. Smaż je na małym ogniu i przewracaj co jakiś czas. Kiedy będą zarumienione i chrupiące zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Następnie ułóż na talerzu i podawaj ze śmietaną. Smacznego! :)

Print Friendly

One thought on “PLACKI JAK U BABCI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *