WIOSNA W MISCE, CZYLI LEKKI KREM WARZYWNY

Polska to kraj płynący zupami. Potrafimy zrobić je niemal ze wszystkiego. I to się chwali. Bo są cenne w witaminy i składniki mineralne, tak bardzo potrzebne w naszej diecie. Rozgrzeją w mroźny zimowy dzień, ochłodzą latem, kiedy żar leje się z nieba. Stąd ich magia. Osobiście najbardziej lubię kremy. Dobrze doprawione, nie mdłe, z nutą ostrości.

Do przygotowania kremu warzywnego będziesz potrzebować (robiłem w 5litrowym garnku):
• 2 opakowania mrożonej mieszanki warzyw (kalafior, brokuły, marchew),
• 2 opakowania mrożonej mieszanki „Zupa kalafiorowa” firmy Hortex,
• 2 średnie cebule,
• 1 dużą śmietanę (18% tłuszczu),
• 2 kostki rosołowe drobiowe,
• świeżo mielony pieprz czarny (wg uznania),
• sól (wg uznania),
• mielone chilli (wg uznania),
• 3 liście laurowe,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• natkę pietruszki,
• lubczyk.

Dodatkowo:
• oliwę z oliwek,
• groszek ptysiowy.

W garnku gotujemy 2,5 litra wody. Kiedy będzie wrzała dodajemy kostki rosołowe i mrożone warzywa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk. Całość gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyrzucamy wszystkie dodane przyprawy, żeby łatwo się miksowało. Odlewamy połowę rosołu do drugiego garnka. Czekamy aż warzywa trochę przestygną (jeżeli będziemy miksować gorące, to ostrza w blenderze szybciej się stępią). Polecam miksować z użyciem przycisku turbo. Chwila i po problemie. Jeżeli uważcie, że krem jest za gęsty to dolejcie rosołu, który macie w drugim garnku. Dodajcie cały kubek śmietany i jeszcze raz zmiksujcie. Posmakujcie i dodajcie do smaku sól, pieprz czarny i chilli. Pozostaje tylko podgrzać krem, rozlać do misek, udekorować kleksem ze śmietany, oliwą z oliwek i groszkiem ptysiowym. Smacznego!

IMG_4232
IMG_4231

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *