WYTRAWNA TARTA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I FETĄ

Po raz pierwszy na moim blogu zajrzymy do Francji. Na śniadanie podają tam croissanty. W porze obiadowej możemy zjeść żabie udka czy ślimaki po burgundzku. Kolacja należy do tart i ciepłych posiłków popijanych winem. Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najwykwintniejszych na świecie. Zgadzacie się z tym stwierdzeniem? Jeżeli nie to spróbujcie tego przepisu – zmienicie zdanie w mgnieniu oka! :)

Potrzebne Ci będą:
• 500 g filetów z piersi kurczaka,
• 350 g mrożonego szpinaku,
• 150 g greckiego sera typu feta,
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 150 g miękkiego, żółtego sera,
• 3 jajka,
• 200 g śmietany (18% tłuszczu),
• 4 ząbki czosnku,
• klarowane masło,
• pieprz czarny marki Royal Brand,
• sól.

Zacznij od opłukania i osuszenia kurczaka na papierowych ręcznikach. Następnie pokrój go w kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż go około 10 minut, aż nabierze lekko-złocistego koloru. Później przygotuj szpinak. Mocno zmrożoną roślinę włóż na gorącą patelnię i poczekaj aż woda odparuje. Dodaj masło. Czosnek drobno posiekaj i umieść go w naczyniu. Dopraw sporą ilością soli i pieprzu. Smaż około 10 minut.

Na prostokątnej blaszce wyłóż papier do pieczenia i ułóż na nim ciasto francuskie. Ciasto rozłóż tak, aby obejmowało brzegi blachy. Ponakłuwaj widelcem (dzięki temu nie urośnie). Na spodzie równomiernie rozłóż usmażone piersi, przykryj je szpinakiem i zasyp fetą pokrojoną w drobną kostkę.

Do miski wbij jajka i wsyp trochę soli. Wymieszaj je mikserem. Dodaj śmietanę i pieprz. Tak przygotowaną masę rozlej po całej blaszce. Na końcu zetrzyj żółty ser i rozsyp po całości. Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz tartę około 1 godziny, aż góra się zarumieni. Gotowe! :)

Oczywiście na spód z ciasta francuskiego możecie kłaść wszystko, na co macie ochotę, co tylko znajdziecie w Waszych lodówkach. Tarty mogą być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami lub grzybami). Zawsze wychodzą wyśmienite. Spróbuj, a poczujesz się jak we Francji! Smacznego! :)

Przepis bierz udział w akcji zmiksowani.pl
Tarty wytrawne i na słodko

Print Friendly

3 comments on “WYTRAWNA TARTA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I FETĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *